La revista degana en valencià

Les comarques renaixen del silenci

“L’IDECO reconeix la Cultura, entesa com a instrument dinamitzador de llibertat, i com a un element fonamental per a aconseguir el benestar social”

El nostre País es troba organitzat –encara que no de manera legal—per comarques. La “sacrosanta” Constitució, obliga a organitzar-se en 54 províncies i veurem com acaba aquest tinglado més prompte que tard.

Doncs bé; de la trentena de comarques grafiades al mapa polític “non nato” del País Valencià –oficialment conegut com a Comunitat Valenciana— hi ha de més potents i de menys, segons el grau de credulitat sobre la seua existència, la seua realitat o la seua presència en la vida cultural, social, econòmica i folklòrica de la vida dels pobles, viles i ciutats que les configuren.

Dit això, hi ha coincidència en apuntar que, la comarca més poblada pròxima a una gran urbs és el vessant Sud de la comarca de l’Horta, un territori definit administrativament per una potent Mancomunitat, una Caixa Popular que la sustenta des de fa anys, un Institut d’Estudis Comarcals, nombroses cooperatives de treball associat, un museu territorial, empreses i empresaris que han pres consciència i un bon grup d’alcaldes i alcaldesses que saben de la seua existència.

Tot aquest entramat social, polític, econòmic i cultural, fa de l’Horta-Sud, una regió geogràfica amb personalitat pròpia, animada com a tal des de diversos i plurals punts de vista, com es demostrà –no fa molt encara—a la trobada anual que organitza l’IDECO per tal de lliurar premis i guardons en que destaca les persones que han fet alguna darrera investigació sobre el territori i les seues gents i costums, al mateix temps que subratlla aquella altra caracteritzada pel seu valor personal de reconegut prestigi.

Una trobada, en què es posa de relleu que l’organitza un Institut d’Estudis Comarcals, que reconeix públicament que la Democràcia ha de fonamentar-se en els principis bàsics de la llibertat, la igualtat, la qualitat de vida, el compromís social y la solidaritat entre les persones.

L’IDECO de l’Horta Sud, sempre ha procurat restaurar i ordenar els canals necessaris per trobar punts de confluència amb les institucions públiques, grups i entitats de la comarca, aconseguint aquest objectiu, la major part de les vegades, amb èxit i encert.

Les persones que configuren el conjunt i entramat associatiu de l’IDECO, saben que ha d’haver sempre algú, que compte el pas del temps, que dibuixe els nous paisatges, que assegure eixa necessària i bonica complicitat entre allò que va passar ahir, el que ocorre hui i el que encara resta per esdevenir en un futur pròxim o llunyà.

No hi ha cap mena de dubte que, la Comarca de l’Horta, i en concret el seu vessant Sud, té vida i també una vocació inexorable de supervivència, fins i tot per damunt de les pitjors condicions en que la crisi econòmica o els baixos estadis socials o polítics, han volgut imposar, sense cap mena de generositat.

És d’aquesta manera com l’IDECO reconeix la Cultura, entesa com a instrument dinamitzador de llibertat, i com a un element fonamental per a aconseguir el benestar social, i és per això que per tal d’establir els criteris que han de regir la política cultural dels nostres pobles, s’ha de partir des del principi que “la cultura és tot allò que es genera en la vida diària de la ciutadania”.

Aquestes, i no altres són les claus que han mogut l’IDECO de l’Horta Sud, a subratllar els treballs investigadors de Wilson Ferrús, Pau Sarrió i Conxa Chust, tot i guardonant l’editor i animador cultural Vicent Olmos, en un acte al que s’aplegaren  nombroses persones d’arreu la comarca, sota la convocatòria d’una de les eines culturals que disposa de major predicament: l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud, per viure una vetllada en què aquest territori deixa clar que vol eixir del silenci i de la inanició cultural de temps pretèrits.